Türkiye Barış Zirvesi / 28 Nisan 2015

Boğaziçi Üniversitesi

Türkiye Barış Zirvesi 2015

Türkiye’de gençlik alanında çalışmalar yürüten ve evrensel barışa katkı sağlamayı amaç edinen Genç Barış İnisiyatifi Derneği (GBİ); 28 Nisan 2015 Salı günü “Türkiye Barış Zirvesi”nin ilkini gerçekleştirdi. Bulunduğumuz coğrafyada barışın yaşatılması ve inşası için; toplumsal dayanışmanın ve özverinin, tüm toplumu ortak faydada buluşturacağının ele alındığı Zirve’de, komşular ile olan ilişkilerin iyileştirilmesi “Özel Oturum”da ele alındı. Bölgesel barışın sağlanmasında engel olarak görülen Türkiye – Ermenistan arasındaki problemin temelinde yatan 1915 olayı, 100. Yılının anısına gündeme getirildi.

Marmara Üniversitesi Reşat Kaynar Konferans Salonu’nda gerçekleşen Türkiye Barış Zirvesi’nde önde gelen iş adamları, sanatçılar, akademisyenler, gazeteciler deneyimlerini ve görüşlerini 500′ e yakın üniversite öğrencisi ile paylaştı.

Sanat”, Ekonomi” ve “Özel” olacak şekilde 3 Oturum ile yürütülen Barış Zirvesi; Gülçin Günay’ın moderatörlüğünde “Sanat Oturumu”yla başladı. Ahmet Enes, Ahmet Yenilmez ve Suat Köçer’in konuşmacı olarak yer aldığı sanat oturumunda yüzyıllar boyunca yaşadığımız coğrafyadaki hoşgörü kültürü konusu ele alındı. Deli Yürek, Ekmek Teknesi, Kurtlar Vadisi gibi televizyon dizilerinden tanıdığımız usta sanatçı Ahmet Yenilmez; barış ile ilgili düşüncelerini “Hepimiz yüreğimizden dilimize yolladık kelimeleri önce, çok kalp kırdık. Artık kelimelerimizi önce beynimizde eritmeli, ondan sonra konuşmalıyız. Gönül dünyamızın bağışıklığını tekrar kazanmalıyız. Barışın tesisi birbirimizi cezalandırarak değil, birbirimizle helalleşerek sağlanabilir ancak.” şeklinde ifade etti. Film Arası Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Suat Koçer; “Otuz beş yıllık ömrüm boyunca en çok duyduğum kelimelerden birisi ‘barış’, ancak ülkemizde hala barışın tesisi sağlanabilmiş değil. Sanat camiasına burada çok iş düşüyor.” diyerek sanatçılarımızı daha duyarlı olmaya davet etti.

Ardından; Ömer Ekinci’nin moderatörlüğünde, TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, İstanbul Aydın Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Sedat Aybar, Telekurye Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Dayı ve Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Zeki Özger’in katıldığı “Ekonomi Oturumu” ile devam eden Zirve; oldukça yoğun ilgi gördü. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu; “Barış için adaletli olunmalı. Gelir dağılımındaki düzensizlikler barış ortamının sağlanmasına sekte vurur. Demokrasimize sahip çıkmak, toplumsal huzur ve barış için çok önemli.” şeklinde açıklama yaparak ekonomi ve barış alanındaki görüşlerini beyan etti.

Son olarak GBİ Genel Başkanı Emre Akkaş’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Özel Oturum”, Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Emekli Büyükelçi Uluç Özülker ve Prof. Dr. Vahdettin Engin katılımlarıyla devam etti. “Türkiye-Ermenistan arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesinin toplumsal ve küresel barış algısında oldukça önemli başlangıçları beraberinde getireceğine değindi. 2002-2005 yıllarında ise Paris Büyükelçiliği görevini ifa ettikten sonra emekli olan Uluç Özülker, Türkiye – Ermenistan arasındaki problemin temelinde yatan 1915 olayları için “Tarihi ve hukuki altyapıya sahip olan konuları yine tarih tarihsel ve hukuki süreçler içerisinde incelemeliyiz. Ermeni Meselesi’nin siyasi bir bakış açısıyla değerlendirilmesi sonucu olaylar bu kadar içinden çıkılamaz hale gelmiştir.” dedi.

Barışın sadece kaybedildiği zamanlarda hatırlanan değil daima korunması bilincinin aktif olarak ayakta tutulmasına inanan Genç Barış İnisiyatifi Derneği(GBİ), barışın inşasına ve sürdürülebilirliğine katkı sağlama amacı ile gençleri ilgi duydukları alanlardan önemli isimlerle Türkiye Barış Zirvesinde buluşturdu. Tüm gün süren Zirve, gençler tarafından oldukça beğeni ve ilgiyle takip edildi.

 

Yorum Yap